Despre Biserica „Cuvioasa Paraschiva” din Botiza

C

onstruită în 1796 în Vişeu de Jos, Biserica „Cuvioasa Paraschiva” a fost transferată în 1899 în Botiza, deoarece biserica existentă devenise prea mică pentru comunitate care se dezvoltase.

Biserica de lemn „Sfânta Paraschiva” are un plan dreptunghiular, cu o absidă poligonală în altar. Corpul principal al bisericii include naosul, cu bolta sa, pronaosul şi portalul. Aceasta din urmă este mai mare decât de obicei, cu o formă aproape pătrată şi cu două intrări: o poartă pe partea sudică şi o alta spre nord. Acoperişul cu două streşini acoperă partea principală a bisericii, în timp ce altarul are un acoperiş uşor mai coborât. Turla este pătrată cu un balcon puţin mai mare deasupra şi cu un acoperiş înalt şi conic. Se spune că, după reconstrucţie, turnul a fost mai înălţat.

B

iserica are mai multe ferestre decât alte biserici de lemn, fiind astfel mai luminoasă. Sunt trei ferestre în altar, câte una în faţadele nordică şi sudică şi una în mijlocul absidei estice. Naosul este luminat de 12 ferestre etajate, cele care se află sub streşini fiind mai mici decât cele aflate mai jos. Pronaosul are câte o fereastră atât pe faţada sudică, precum şi pe cea nordică. Uşa de la intrare are o decoraţie complicată formată dintr-o funie întoarsă în jurul tocului, sculptată cu o întorsătură mai încordată decât de obicei. În jurul acesteia se află o legătură lată de rânduri cu triunghiuri gravate şi zece rozete rotunde cu tăieturi. Legătura este pictată în albastru violet.

După demolarea şi mutarea bisericii de la Vişeu de Sus, pictorii Iuga Dionisie şi fiica sa Aurelia, au pictat pereţii interiori din nou. Scenele sunt foarte întunecate şi greul vizibile, iar motivele principale florale sunt clare. Icoanele care formează catapeteasma sunt mai întunecate din cauza fumului şi a anilor.

Virtual tour Cuvioasa Paraschiva din Botiza

Harta Botiza

Start typing and press Enter to search