Despre biserica „Naşterea Maicii Domnului” din Ieud-Şes

B

iserica „Naşterea Maicii Domnului” din Ieud-Şes a fost construită în 1718, cu caracteristicile obişnuite ale unei biserici de lemn, fiind asemănătoare ca structură cu biserica din Ieud-Deal.

Planul este cel obişnuit, volumetria fiind tipică pentru bisericile din Maramureş, cu acoperiş în două ape, fără portic. Spre deosebire de cealaltă biserică de lemn din Ieud, aici turla este de o mărime apreciabilă, masivitatea aparentă a acoperişului ascuţit şi compoziţia volumului  fiind bine gândite. Toate acesta sunt caracteristici a ceea ce se poate numi stilul gotic de Maramureş. Datorită acestor caracteristici, s-a spus destul de frecvent despre biserica din Ieud-Deal că ar fi „catedrala de lemn a Maramureşului”.

Biserica este catolică şi nu a fost niciodată pictată pe interior. Însă, după cum se poate observa, ea adăposteşte o frumoasă colecţie de icoane pe sticlă, făcute în centre cunoscute ale pictorilor de icoane din părţile nordice ale Transilvaniei. Multe dintre ele au fost realizate în centrul de la Necula.

În afara icoanelor, în biserică mai există şi piese de mobilier religios şi cărţi vechi făcute la Râmnic, Blaj, Buzău, Bucureşti şi Iaşi.

Virtual tour biserica „Naşterea Maicii Domnului” din Ieud-Şes

Harta Ieud Șes

Start typing and press Enter to search