Despre biserica „Sfinţii Arhangheli” – Remetea Chioarului

M

onument de arhitectură, biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” este construită în secolul al XVIII-lea şi este amplasată în centrul localităţii Remetea Chioarului, în incinta unui cimitir vechi. Este inclusă pe lista monumentelor de interes naţional.

Biserica e construită din bârne de stejar lungi şi late aşezate pe o fundaţie de piatră. Prin modul de îmbinare a grinzilor în partea de sus, sub streşină, sunt scoase în consolă în exterior şi tăiate în trepte. Aceste console au atât un rol structural, cât şi unul estetic, prin spargerea monotoniei pereţilor, realizând jocuri de umbre şi lumină.

C

onstrucţia are pridvor, pronaos, naos şi sanctuar. Pridvorul deschis se află pe latura de vest a clădirii. Pronaosul, cu tavan în plan orizontal, are două ferestre. Bolţile naosului şi altarului pornesc direct de pe perete. Bolta naosului e semicilindrică şi are trei bârne arcuite în semicerc, pe care sunt fixate scânduri în direcţia axei longitudinale a bisericii.

Sanctuarul are o boltă semicilindrică, mai joasă, care se termină în semicalotă în est, cu  baza poligonală.

Acoperişul este în patru ape, cel al altarului fiind mai scund şi urmând planul acestuia. În faţa pridvorului iese în evidenţă un mic semicon legat de acoperiş care are rolul de a feri intrarea de scurgerea apelor.

Turnul, înalt şi zvelt, are un balcon cu câte patru arcade mici, în formă de semicerc, pe fiecare latură. Coiful, cu baza pătrată, are vârful înalt şi ascuţit în formă de piramidă octogonală.

Biserica este în stare bună, fiind restaurată în 1961 de către Direcţia Monumentelor Istorice.

Virtual tour”Sfinții Arhangheli” din Remetea Chiuarului

Harta

Start typing and press Enter to search